Kommunism i Sverige

Kommunismen som rörelse i Sverige under 2000-talet

 • Annonser

Kampen mot hemlöshet i Lund fortsätter

Posted by kommunismisverige på augusti 30, 2010

Väckelserörelse, Nykterhetsrörelse, Arbetarrörelse.

Folkrörelse.

Frälsis har betytt mycket för hemlösa i Lund. Nu har tyvärr lokalen varit oanvänd ett tag, vilket beror på att kåren i staden har haft stora ekonomiska problem. Till följd av alltför få medlemmar och till följd av att Frälsis förlorade en upphandling av härbärget Piletorp till konkurrerande Malmö Stadsmission.

Trots att Frälsis har gjort mycket positiva saker för hemlösa, så instämmer vi i grunden med vad Rolf Nilsson, ordf. för Föreningen Stockholms hemlösa säger: Det stora problemet är bristen på bostäder, folk behöver riktiga hem.

Inte desto mindre är lundaockupanternas väg ett steg i rätt riktning. Syftet är just att förmå kommunen att omvandla fastigheten till billiga hyresrätter. Alternativt skapa en ideell förening för hemlösa.

Oavsett vad, så gör husockupanterna något. Medan politikerna skiter i de hemlösa. Tomma hus är allas hus!

<strong>Från Konfliktportalen.se:</strong> kommunismisverige skriver <a href=’https://kommunismisverige.wordpress.com/2010/08/30/kampen-mot-hemloshet-i-lund-fortsatter/’>Kampen mot hemlöshet i Lund fortsätter</a>, L. O. K. Ejnermark skriver <a href=’http://ejnermark.blogspot.com/2010/08/bra-kritik-mot-borgerlig.html’>Bra kritik mot borgerlig skräckpropaganda</a>, Anders_S skriver <a href=’http://feedproxy.google.com/~r/Svensson/~3/kHhbOpY5-AY/’>Qvibergs andra bank klagar på att HQ Bank likvideras</a>, loaderrorready skriver <a href=’http://rodalund.wordpress.com/2010/08/30/kampen-om-lund-fortsatter/’>Kampen om Lund fortsätter</a>, Hans Norebrink skriver <a href=’http://feedproxy.google.com/~r/Svensson/~3/fPJQoZ45EGM/’>Suverän Vietnambok</a>, >> 907 skriver <a href=’http://907.tumblr.com/post/1037327293′>Valtider, klass och ännu ett röstkort</a><p>För mer vänsterbloggar besök http://www.konfliktportalen.se.</p&gt;

Annonser

6 svar to “Kampen mot hemlöshet i Lund fortsätter”

 1. […] hemma – utanför riksdagen, Lukas Löfling skriver Valplattform på g, kommunismisverige skriver Kampen mot hemlöshet i Lund fortsätter, L. O. K. Ejnermark skriver Bra kritik mot borgerlig skräckpropaganda, loaderrorready skriver […]

 2. Alla vill. Vem du än frågar så är de flesta rörande överens: Någonting måste göras åt hemlösheten. Politiker, tjänsteman, frivilligorganisationer, kyrkliga samfund och privatpersoner. Alla kråmar de sig och vrider på sig. Och de säger samma sak, om och om: Det här med hemlöshet är absolut oacceptabelt i ett civiliserat och så rikt samhälle! Sen blir det tyst. Tiden går. Och välviljans klocka tickar…. Sen händer ingenting!

  Bara i Stockholm har det i år, utifrån vad jag fått veta, dött minst ett tiotal av de vi vanligtvis förknippar med riktigt ”hemlösa”. En definition som det visserligen är ganska svårt att få grepp om. När en ”hemlös” exempelvis placeras in i en bostadspolitisk åtgärd så plockar man ut den människan från en statistik och placerar in den i en annan.
  Enligt socialstyrelsens definition är den officiella siffran: 17 800 ”hemlösa”. Siffror som bara bygger på de individer som har varit i kontakt med socialtjänsten eller någon frivilligorganisation den aktuella ”mätveckan”.
  Enligt samma definition menar Sven Bergenstråle (bostadsforskare) att det faktiska antalet snarare är c:a 400 000. Han har då även räknat in de som inte söker hjälp hos socialtjänst eller frivilligorganisation. Det är inte så svårt att förstå att det sker en uppdelning av människor. De som syns och de som inte syns enligt vissa beräkningar.
  Det finns en magisk tremånadersgräns där du övergår från att vara ”hemlös” till att bli ”bostadslös”. Varför då? Varför just tre månader?
  Alla de runt 46 000 ensamstående unga föräldrar med barn. De som tvingas bo under otrygga förhållanden i andrahandskontrakt och hos vänner. Varför räknas inte de som ”hemlösa” Varför är det så viktigt att kalla de för ”bostadslösa”
  Tänk om vi dessutom skulle räkna in alla som har ett andrahandskontrakt, ett som löper över tre månader, de som bor hos vänner, hos sina föräldrar.
  Av någon anledning finns de här människorna inte ens i närheten av det som vi vanligtvis ser som ett ”hemlöshetsproblem”.
  För att definieras som hemlös måste du bära skammen. Du måste söka hjälp av de som för statistik.
  Den rödgröna oppositionen går till motattack i detta med löfte om 40 000 nybyggda lägenheter per år från och med 2016. Detta ska sättas i proportion till de 400 000 hemlösa, som enligt Socialstyrelsen definition, redan finns. Och för Stockholm är situationen nattsvart i ett framtidsperspektiv: 280 000 står redan i bostadskön. 40 000 har ett akut behov. Inflyttningen till huvudstaden beräknas inom tio år motsvara ett helt Malmö.

  Med de här politiska ”framtidsvisionerna” kommer, vare sig vi får en blå eller rödgrön regering, de mest utsatta naturligtvis i praktiken att bli ännu fler och mer utsatta.

  I socialtjänstlagen är ”självvalsprincipen” inskriven. Den gör dig ansvarig för hur din bostadssituation skall definieras: Antingen som ett bostadspolitiskt problem eller som ett socialt sådant. De flesta upplever både skam och förnedring av det bemötande de får hos socialtjänsten. Plötsligt ska du svara på saker som inte har någon som helst relevans till att du saknar ett hem. Hela din och din familjs historia rannsakas . Hamnar du en gång i klorna på de tjänstemän som sitter där för att ”hjälpa” dig så riskerar du att inte komma ur deras grepp. Börjar du trilskas kan det dessutom hända att dina barn placeras på fosterhem.
  Detta är så ofattbart för människor som inte har råkat ut för det att den som en gång närmat sig denna osynliga gräns inte sällan märks för livet. Men så länge du håller dig borta därifrån kommer du aldrig heller att sammanblandas med denna grupp. Den grupp som det söks pengar på. Den grupp som stigmatiseras. Det vill säga de som vi tycker så fruktansvärt synd om.

  Vårt lands hemlösa och fattiga.

  Rolf Nilsson
  Ordf. Föreningen Stockholms hemlösa

 3. Så sant. Men att välviljans klockan tickar utan ett dugg händer är nog också anledningen till att det blir fler husockupationer. Marginella fenomen än så länge, och tyvärr inga permanenta bostäder. Men nu är det ju slut på att fråga, be, önska – välvilja och filantropi.

  Nu tar vi. Det vi behöver.

  Jag tror inte ett dugg på att ha ”tycka synd om” som primär drivkraft. Drivkraften för att kämpa måste vara solidaritet, känna samhörighet. Gränserna är precis som du skriver inte heller knivskarpa: Det finns säkert ett 10-tal olika definitioner av ”hemlös” och när man ”kvalar in”.
  Alla behöver en egen bostad, som man får sköta själv (utan inblandning från soss eller andra). Så vi får försöka så gott det går att kämpa vidare.

  PS.
  Ja, de röd-gröna i oppositionen tar inte problemet på allvar. Att bygga 40 000 lägenheter till 400 000 hemlösa är oseriöst.
  DS.

 4. Precis som du beskriver, vare sig alliansen är blå eller röd finns intresse av att följa det inskrivna i regeringsformen (”allas rätt till bostad”). Den rödgröna oppositionen går som du skrev till motattack med löfte om 40 000 nybyggda lägenheter per år från och med 2016. Detta ska sättas i proportion till de 400 000 hemlösa, som enligt Socialstyrelsen definition, redan finns. Och för Stockholm är situationen nattsvart i ett framtidsperspektiv: 300 000 står redan i bostadskön. 40 000 har ett akut behov. Inflyttningen till huvudstaden beräknas inom tio år motsvara ett helt Malmö. Så med dessa politiska ”framtidsvisionerna” kommer, vare sig vi nu i valtider får en blå eller rödgrön regering, kommer de mest utsatta naturligtvis i praktiken att bli ännu fler och mer utsatta.

 5. Abbe said

  SÅ GICK DET TILL PÅ SOSSARNAS TID…

  ********************************************************
  Försäkringskassan och cancersjuka http://alturl.com/ofwu
  ********************************************************
  Mor nekades sjukskrivning vid dotterns självmord http://alturl.com/cvzs
  ********************************************************
  Försäkringskassan drev henne till självmord http://alturl.com/i577
  ********************************************************
  Försäkringskassan får sjuka att ta sitt liv http://alturl.com/r5xa
  ********************************************************
  Från inkompetens i amalgamfrågan till självmord http://alturl.com/3rvr
  ********************************************************
  Folk behandlas som ping-pong-bollar http://alturl.com/e5ru
  ********************************************************

  RÖSTA PÅ ALLIANSEN FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE!!!

  RÖSTA PÅ ALLIANSEN FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE!!!

 6. […] Tips från Konfliktportalen: Kim Muller diskuterar Interpassivitet i skådespelssamhället?, kommunism – allt åt alla – folkmakt lovar att Kampen mot hemlöshet i Lund fortsätter […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: