Kommunism i Sverige

Kommunismen som rörelse i Sverige under 2000-talet

  • Annonser

Skåne MÅSTE INTE spara!

Posted by kommunismisverige på mars 10, 2010

Det finns en ständigt återkommande myt i samhällsdebatten som gör gällande att ”vi måste spara”.

Faktum är dock att det redan sparats så otroligt mycket genom nyliberal nedskärningspolitik de senaste årtiondena, att det tvärtom finns ett stort offentligt överskott, alltså en ren förmögenhet av 100-tals miljarder kronor som inte används.

Som Johan Ehrenberg och Sten Ljunggren påpekade i tidningen ETC:

Anders Borg är den absolut rikaste finansminister Sverige någonsin haft. Han förfogar över ett överskott som ingen varit i närheten av.
Den offentliga sektorn kommer nästa år ha samlat på sig ett överskott som inte används på hela 629 miljarder!

Överskottet har förvisso minskat sedat artikeln skrevs, framförallt på grund av att den borgerliga alliansen satsat på skattesänkningar istället för välfärd. Men likväl finns 100-tals miljarder kronor från statens sida att sätta sprätt på.

Det är rentav ynkligt att behöva läsa om besparingar på USiL och UMAS – idag SUS – på nästan en halv miljard kronor! Alla som någon gång arbetat inom den här verksamheten vet att den redan idag, och sedan länge, går på knäna. Att spara ytterligare är en skymf, en spottloska rakt i ansiktet på de anställda.

Dessutom är det löjeväckande att ansvariga beslutsfattare, om det så är politiker eller sjukhuschefer, talar om ”det bekymmersamma läget”. Vadå ”bekymmersamt?! Det är ni själva som har valt att skära ned på verksmaheten. Det är inte precis någon som tvingar er att agera värsta sorters nyliberaler i moderat eller socialdemokratisk täckmantel. Ni behöver inte skära ner, och ni behöver inte lägga ut diverse uppgifter som städning eller matlagning på entreprenad. Det enda ni gör är att försämra för de anställda hela tiden.

Låt oss återgå till de 629 miljarder kronorna. Och låt oss dessutom, till denna redan stora förmögenhet, lägga alla pengar som delats ut i form av aktieutdelningar (pengar som alltså inte återinvesteras i verksamheten eller liknande, pengar som tvärtom går rakt ner i fickorna på aktieägarna utan att göra någon som helst nytta). År 2008 var utdelningarna till aktieägare ungefär 147 miljarder kronor.

Sammantaget har vi alltså över 700 miljarder kronor som staten skulle kunna öronmärka till kommuner och landsting.

Det är alltså enbart ren och skär bullshit när politiker snackar om att vi ”måste” spara och skära ner på offentlig sektor. Det är helt och hållet deras val att göra så, dom ska inte få pådyvla folk i gemen någon sorts medvetande om att ”vi väljer tillsammans på grund av besvärlig ekonomi”. Politikerna spelar alltid en massa spel och tar till alla möjliga sorters knep för att få lov att slakta välfärden och spotta LO-kollektivet i ansiktet.

Politikerna säger ju också alltid att det är svårt att satsa på välfärden, oavsett om det är sossar eller moderater som styr. Se bara på Norge: De har stora oljeinkomster vars överskott inte används med hänvisning till att den kapitalistiska ekonomin då skulle bli ”överhettad” och att landet skulle drabbas av inflation. Det är samma argument som överheten använder när vi vill höja våra löner.

Och när det inte, enligt politikerna eller rent faktiskt, finns pengar så säger dom att ”vi måste spara för att i framtiden kunna ha pengar”. Men då, om vi eventuellt får stora eller små överskott, så kan vi alltså inte använda pengarna eftersom ekonomin blir ”överhettad”. Inser ni hur mycket politikerna lurar oss med sitt falska snack om ”välfärd”?! Hela bunten, med några få undantag på yttersta vänsterkanten, till vänster om Vänsterpartiet, är slavar under kapitalet och de planerar uppenbarligen inte att ändra på den saken.

Hur många människor vill dom offra? Hur många sjuksköterskor, undersköterskor, städare, vaktmästare och kökskor ska slita ut sig för alltid innan dom där uppe säger ”stopp”? Sanningen är att dom där uppe aldrig kommer säga ”stopp”. De kommer tvärtom fortsätta tills hela mänskligheten går under. Det låter kanske överdrivet, men tro på mig när jag säger att så fungerar kapitalismen.

Hursomhelst: Vad skulle 700 miljarder kronor kunna betyda rent konkret? Om hälften av pengarna tilldelades landets 20 landsting hade varje landsting, inklusive Region Skåne, kunnat röra sig med 17, 5 miljarder extra. Utöver skatteinkomsterna från regionens medborgare idag, givetvis.

På samma sätt skulle Lunds kommun – om alla 290 kommuner i Sverige delade lika på resterande 350 miljarder kronor – kunna röra sig med ett tillskott till nuvarande inkomster med 1,2 miljarder kronor.

För att sätta dessa siffror i lite perspektiv kan man jämföra med hela Region Skånes totala personalkostnader som kostade 9,7 miljarder kronor år 2007. Man hade alltså lätt kunnat fördubbla personalen i hela Region Skåne och ändå ha massvis med pengar över! 

* Satsa på skola, vård och omsorg!

* Låt nedskärningens politiker – oavsett partitillhörighet – skämmas inför folket!

* Länge leve kommunismen, den universella välfärdens uttryck!

Annonser

2 svar to “Skåne MÅSTE INTE spara!”

  1. S R Larson said

    Och vad gor landstinget nar engangsbeloppet pa 17.5 miljarder ar slut…? Besparingspolitiken borjade for ovrigt langt innan staten byggde upp sin formogenhet.

  2. En rimlig utgångspunkt är väl att permanenta extrapengar av den här typen från statens sida till landstinget (samt alla andra landsting och kommuner)?

    I förlängningen måste man däremot beskatta vinster och större företag lite mer. Det är inte så komplicerat egentligen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: