Kommunism i Sverige

Kommunismen som rörelse i Sverige under 2000-talet

 • Annonser

Bostad först!

Posted by kommunismisverige på november 9, 2009

Glädjande nog har krafter inom universitetsvärlden, i synnerhet Socialhögskolan i Lund, valt att uppmärksamma problemet med förnedrande så kallade ”trappstegsboenden”. Alltså problemet med att soss ställer diktatoriska och grymma krav på hemlösa för att få tillgång till ”boende”. Redan språkbruket – ”boende” snarare än ”bostad” – avslöjar vad det handlar om. En disciplineringsstrategi som syftar till tukt och förmaning, precis som i det gamla Fattigsverige.

Forskarna, exempelvis professor Hans Swärd, bjöd in kommunrepresentanter från landets kommuner för att berätta om behovet av bostad direkt. 

I princip alla tillgänglig forskning, främst framarbetad i USA, visar att såväl hemlöshet som missbruk bekämpas bäst genom att redan från början erbjuda hemlösa s.k. förstahandskontrakt. Alltså en alldeles egen lägenhet som man styr över själv, precis som vilken annan hyregäst som helst.  Så skriver till exempel hemlöshetsforskarna Iain Atherton och Carol McNaughton Nicholls i sitt abstract till en uppsats de skrivit, att

Housing First approaches explicitly incorporate secure tenures as an intrinsic part of support packages for homeless people who have mental health and substance misuse problems. We contend that the evidence from the growing body of research in North America makes a compelling argument for the explicit incorporation of housing at an early stage as an effective means of addressing homelessness. The North American studies suggest that even those who might be considered most difficult to house can, with help, successfully maintain their own tenancies. Evidence suggests no deleterious effects on mental health or increased drug misuse and indeed, possibly some benefits. Economic analysis also demonstrates advantages, the cost of providing support to people in Housing First programmes being considerablyless than if they were to remain homeless.

Detta är någonting som lundaforskaren Marcus Knutagård också lyfter fram i sin i våras utgivna avhandling,

Det är också angeläget att studera hur en alternativ organisering skulle se ut och i vilken mån en förändring är möjlig. Jag avser här den s.k. bostad först-modellen, där vanliga hyreslägenheter skulle kunna användas istället för särskilda boenden för specifika kategorier. En sådan modell skulle i så fall främst inrikta resurserna mot att utveckla stödinsatser. På så vis skulle det kanske vara möjligt att förändra och i mindre utsträckning förvara, försvara och förvalta.

Malin Kling, journalist vid tidningen Faktum (en tidning för hemlösa i Göteborg), uttrycker även hon saken på ett bra sätt när hon säger,

Problemet är bland annat att folk inte tar till sig den forskning  som finns. Det finns jättemycket forskning om det här. Den visar, precis som Marcus var inne på förut, att de här trappstegsmodellerna är rätt värdelösa. Det handlar någonstans om att folk måste få välja själva lite grann. Man måste ha lite makt i sitt liv även om man har blivit bostadslös och hamnat fel på en massa sätt. Det vi har sett är att de här människorna ganska ofta behandlas som fattighjon.
De får ta det som bjuds, eller så får de ingenting. Man villkorar boende.
Vi har ändå kommit överens i Sverige om att alla har vissa grundläggande
rättigheter, och de är inte villkorade.
Jag kan inte tala för hela Sverige, men i Göteborg är det så att går du till  socialtjänsten och är i aktivt missbruk säger de: Nu får du sluta supa, annars kan vi inte hjälpa dig med bostad. Så kan vi inte ha det. Folk måste faktiskt få bo även om de är fulla. Återigen: Det funkar inte att börja i den änden.  Man kan inte heller hålla på med de här märkliga boendeformerna. Vi har ju haft ett trappstegsboende i Göteborg i 15–20 år som precis har skrotats på grund av att det var så oerhört värdelöst att det aldrig funkade. Det var i stort  sett ingen som tog sig från början av trappan och gick ut i andra änden och hade ett förstahandskontrakt. Det funkar inte.
Snälla, sluta med trappstegsmodeller!

Även undertecknad – kommunismisverige – har skrivit en mindre uppsats i ämnet, Slav under soss.

Avslutningsvis är det naturligtvis även en fråga om människosyn:

Hur hjälps en aktivt missbrukande hemlös av att sakna tak över huvudet? På vilket sätt skulle ännu hårdare vardag som än den reda hårda vardagen som både hemlös och missbrukare hjälpa folk ut ur missbruk? Har inte alla – oavsett situation – rätt till tak över huvudet?

Annonser

5 svar to “Bostad först!”

 1. josé said

  Grymt inlägg!

  Det enda som jag inte gillar är den bannern med konstiga sovjetiska saker och vapen och sånt. Skrämmer bort folk! :0(

 2. Hej José!

  Jättekul att du gillade inlägget!

  Hehe.. Ja, bannern kan säkert skrämma någon. Men Palestina, feminism/sexual difference/queer och inte minst kommunism är viktigt för mig. Jag är ju kommunist. 🙂

  Kom gärna tillbaka.

 3. the beast said

  Du skriver jättebra om hemlöshet! bra sammanfattning av aktuell forskning som visar att förmynderi inte bara är vidrigt, utan också ineffektivt. Bra att ha med sig i diskussioner osv.
  Tycker att bilderna på bannern är snygga, men är kritisk till valet av gul text. Dels är ju gult klassförräderiets färg 🙂 men framförallt syns den inte då bilderna har så ljus bakgrund.
  Fin blogg!

 4. Tack, snuffsis!

  Ja, det blir välan lite klassförräderi-färg. :-).
  Svårt med färgen eftersom bakgrundsbildernas färger varierar så mycket.

  Verkar som om inställningarna är sådana att jag måste ”godkänna” alla kommentarer först, vilket är synnerligen keff. Ska försöka ändra på´t.

  Fin blogg? Fin the beast!

 5. Utmärkt inlägg. Jag upplever också många av dessa frågor..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: